Пројекат FAN-AQUA”  између Србије и Француске

18.03.2022.

У оквиру пројекта „FAN-AQUA” (building bridges between France and serbia with higher education in AQUAculture) који се финансира у оквиру програма “ES-BALK” Француске Владе 15. марта одржан је први састанак уживо између представника Пољопривредног Факултета, Универзитета у Новом Саду и Националног Атлантског Колеџа за ветеринарску медицину, пољопривредне производе и храну у Нанту, Француска (https://www.oniris-nantes.fr/). Пројектни тим из Србије чине Доц. др Мирослав Урошевић са Деп. за сточарство (руководилац) и Проф. др Јасна Грабић (члан) са Деп. за уређење вода.

 Чланове Француско – Српског Конзорцијума пројекта су у име Департмана за сточарство поздравили Доц. др Дејан Беуковић, Директор Департмана и Проф. др Денис Кучевић, Управник Института за сточарство.

Истог дана колегинице из пројектног тима из Француске Проф. др Nora Navarro – Gonzalez – (руководилац) и Проф. др Segolene Calvez (члан) одржале су на Пољопривредном Факултету два интересантна предавања под називом:

1) Aquaculture production: focus on France

2) Diseases of rainbow trout under rearing conditions

Како би подстакла интензивнију сарадњу у области едукације и истраживања Француска је у оквиру Стратегије за Западни Балкан расписала конкурс под називом „Високо образовање на Западном Балкану“ са циљем подржи покретање иницијатива за академску сарадњу француских високошколских установа и научно-истраживачких центара у Србији.

Француско-Српски конзорцијум са Пољопривредног Факултета у Новом Саду и Атлантског Колеџа за ветеринарску медицину, пољопривредне производе и храну у Нанту је добио грант са пројектом „FAN-AQUA“. Циљ пројекта је да се анализира ситуација у аквакултури на локалном нивоу у Србији, и да се идентификују специфичне потребе за студијском и професионалном обуком на тему технологије гајења и болести риба у обе земље. Истовремено, током пројекта ће се промовисати француски образовни систем који би могао да пружи адекватну едукацију, задржавајући истовремено и европску димензију у циљу заједничког укључивања у Европске пројекте (ERASMUS; Horizon Europe).