архива вести 2018/19

22.11.2019.

СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ

Проф. др Зехра Селчук

   Од 11.11. до 15.11, гост Пољопривредног факултета била је др Зехра Селчук, ванредни професор са Универзитета ,,19. мај" из града Самсуна у Турској. Професорица Селчук предаје исхрану животиња на Ветеринарском факултету, а ужа специјалност јој је исхрана преживара. Студентима ветеринарске медицине и сточарства, као и запосленима Пољопривредног факултета, представила је свој универзитет и одржала веома занимљива и актуелна предавања на тему исхране музних крава и метаболичких обољења код преживара. Посета професорице Селчук као гостујућег предавача финансирана је од стране програма Еразмус плус.19.11.2019.

Посета комапнији patent co и ергели Келебија 15.11.2019.

   У оквиру теренских вежби из предмета исхрана непреживара и коњарство, студенти 3. године Сточарства, Пољопривредног факултета Нови Сад, посетили су компанију Patent Co и ергелу Келебију.

Љубазни домаћини су уз освежење и кроз презентацију упознали студенте са историјатом, пословањем и начином рада компаније. Након неформалног разговора студената са људима из компаније који су били спремни да одговоре на сва питања, кренуло се у обилазак нове фабрике хране за животиње, нове фабрике за производњу премикса која је ове године пуштена у рад, као и интерне лабораторије. обилазак је реализован уз пратњу стручњака  запослених у компанији, бивших студената Пољопривредног факултета Нови Сад, смера Сточарство, који су детаљно објаснилои све процесе производње и били љубазни да одговоре на сва питања млађих колега.

Истог дана студенти су били у прилици да посете ергелу Келебија, а тема теренских вежби је била оцена екстеријера пастува липицанске расе. Такође, имали су прилику да виде како се узимају узорци длаке за ДНК анализу, као и апликовање микрочипова.

Захваљујемо се домаћинима што су нам изашли у сусрет и омогућили нам да успешно реализујемо теренске вежбе.06.11.2019.

СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ 

Проф. Др  Мартин Венер

Анхалтски универзитет, Немачка   

Током 6. и 7. новембра Департман за сточарство је имао част да буде домаћин гостујућем предавачу са Анхалтског  Универзитета примењених наука из Немачке, уваженом Проф. др.  Мартину Ванеру. Прилику  да чују предавање професора Ванера имали су студенти 3. и 4. године смера Сточарство, запослени на Департману, као и бивши студенти, а теме су биле "Узгој свиња у Немачкој и ЕУ"  првог дана и "Менаџмент у репродукцији крмача у великим системима - систем групног прашења" другог дана предавања. Уважени гост, који има дугогодишње искуство у свињарској производњи, био је спреман да одговори на сва питања и подели своја искуства са присутнима.


Овим путем се захваљујемо Проф. др. хабит Мартину Ванеру и надамо се да ћемо поново имати задовољство да му будемо домаћини.


01.11.2019.

Посета фарми нојева StruccFészek у Мађарској

У оквиру Билатералног пројекта са Мађарском представници Департмана за сточарство проф. др Мирослав Плавшић, проф. др Лидија Перић и проф. др Мирјана Ђукић Стојчић су обишли највећу фарму нојева у Европи StruccFészek у Мађарској.

Упознали су се са комплетном технологијом производње нојевих јаја и меса, производњом јаја у нама сличним климатским условима, инкубирањем јаја, одгојем младих нојева, товом нојева специјалном исхраном и на крају са прерадом меса нојева.

Технологија производње је сезонски орјентисана од марта до септембра, када нојеви носе јаја, која се потом улажу у инкубатор.

17.10.2019.

 CОST ACTION 15224  

“Identifying causes and solutions of keel bone damage in laying hens“

Дана 10. октобра 2019. године на Универзитету у Новом Саду, Пољопривредном факултету одржан је трениг курс за процену оштећења грудне кости код кокоши носиља у различитим системима држања  (Keel Bone Damage (KBD) Training School).

Тренинг је организован од стране Кост пројекта  CОST ACTION 15224 “Identifying causes and solutions of keel bone damage in laying hens“ и проф. др Мирјане Ђукић Стојчић, испред Департмана за сточарство.

Циљ курса је био да се продубе знања о оштећењу грудне кости код кокоши носиља,  пружање тренинга за палпацију кобилице као методу за процену оштећења кости  и развоја ултразвучне методе процене оштећења уз коришћење 3Д модела.

Изузетно висока учесталост и озбиљност оштећења грудне кости (keel bone damage - KBD) представља један од највећих проблема добробити са којима се суочава савремена живинарска производња у Европској Унији. Како би се изнашло решење за овај проблем, ЕУ финансира KBD CA15224 пројекат који има за циљ да помогне живинарској производњи у ЕУ кроз иновације у новим системима држања, менаџменту, генетици и исхрани која је неопходна за решавање проблема оштећења грудне кости, како би се испунили високи стандарди добробити и продуктивности који су задати регулативама Европске заједнице. 

01.10.2019.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА ПРВЕ ГОДИНЕ

На Пољопривредном факултету у Новом Саду, одржан је свечани пријем 66. генерације студената прве године. 

Студенти свих смерова прво су се окупили у холу факултета, где је одржана добродошлица, да би касније сваки смер отишао у посебну учионицу где су их поздравили директори Департмана. Тако су и бруцоше студијског програма Сточарство поздравиле директорка Департмана, др Снежана Тривуновић и шефица Катедре, др Мирјана Ђукић-Стојчић. Студентима су пожелеле добродошлицу, да вредно уче и представили су им њихове професоре са којима ће сарађивати наредне четири године. 

Декан Пољопривредног факултета, др Недењко Тица се бруцошима обратио речима: "Добро нам дошли драги бруцоши, желим вам да учите са вољом и лакоћом јер, једино је улагање у себе и своје знање највредније улагање." 

02.09.2019.

У организацији Европске федерације за сточарство (EAAP / European Federation of Animal Science) у граду Ghentu (Белгија), у периоду од 26. - 30. Авг. 2019.г. одржан је 70.-ти годишњи Конгрес.

На Конгресу су учествовали и представници Департмана за сточарство, где су се представили са радом „Development and structural change of dairy farms sector in Province of Vojvodina“, Аутора: Денис Кучевић, Снежана Тривуновић, Мирослав Плавшић, Добрила Јанковић, Љуба Штрбац, Мирослав Радиновић.

Поред тога, одржан је и 174.-ти састанак Савета ЕААП (Council meeting) на коме је предложена кандидатура проф. др Дениса Кучевића за новог члана тог савета. На редовној годишњој седници Генералне скупштине EAAP-а, проф. Кучевић са Департмана за сточарство је једногласно изабран за новог члана Савета EAAP-а на мандат од 4 године. Поред представљања СР Србије, проф. Кучевић ће заступати још и 7 земаља (Бугарска, Румунија, Пољска, Летонија, Литванија, Естонија и Украјина).

 


22.08.2019.

Други конкурсни рок:


01.07.2019.

Полагање пријемног испита

Полагање пријемног испита за Студијски програм Сточарство је сутра, 02.07.2019.г. у 9 часова, у сали С31 (павиљон Сточарства, 3. спрат).

28.06.2019.

Пољопривредни факултет богатији за нови савремени житни комбајн

Нови универзални комбајн "Џон Дир" је стигао у Агро Kампус, Истраживачко-образовни центар Пољопривредног факултета у Новом Саду. Ова инвестиција, вредна више од 32 милиона динара, финансирана је од стране Пољопривредног факултета у Новом Саду, а суфинансирана од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Ово је једна од успешно реализованих аграрних програма који се односе на финансијску подршку за набавку нове савремене опреме средњим пољопривредним школама и Пољопривредном факултету.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић изјавио је да је пољопривредна производња одржива једино уз примену најновијих технологија и знања. Пољопривредна производња мора бити заснована на знању, јер се тако улаже у младе, који ће бити генератор и мотор развоја у будућности, те да се само на овај начин може дати допринос и у научно-истраживачком делу како би се дошло до што бољих резултата. Те резултате треба да примењују наши пољопривредници и тиме своја  газдинства учине профитабилнијим и конкурентнијим, рекао је Радојевић.

Покрајински секретар за високо образовање проф. др Зоран Милошевић истакао је значај овог пројекта, те се захвалио запосленима на Пољопривредном факултету, који су одлучили да своја средства уложе у обнову механизације, како би студенти могли своја знања да стекну у практичној настави. Такође, рекао је да је то у складу са остваривањем тежњи у развоју дуалног образовања, односно школовања компетентних инжењера пољопривреде који ће бити у стању да се носе са изазовима савремене пољопривреде.

Инвестирањем у модерну механизацију и опрему стварају се услови за савремену практичну наставу за студенте, наставнике и сараднике, мишљење је декана Пољопривредног факултета у Новом Саду проф. др Недељка Тице, који сматра да се на овај начин демонстрира како у пракси изгледају партнерски односи између Покрајинске владе и Пољопривредног факултета.


17.06.2019.

TNA AQUAEXCEL 2019 

подпројекат H2020 

МСц Јелена Станивук, је као носилац пројекта TNA AQUAEXCEL 2019 подпројекат H2020, учествовала у постављању огледа на Институту NAIK HAKI у Сарвашу. У исто време учествовала је и у националној конференцији рибара организованог од стране истог института.

24.05.2019.

ИСАС 2019

У периоду од 03. до 08. јуна 2019. године у Херцег Новом, Црна Гора, одржан је The International Symposium on Animal Science (ISAS 2019), међународни скуп о сточарству а у организацији Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду и Института за зоотехнику, Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду. 

Скуп је отворио декан Пољопривредног факултета у Новом Саду проф. др Недељко Тица.

На симпозијуму су стручњаци из 14 земаља региона и света представили резултате својих истраживања са циљем обезбеђивања бољег преноса научних достигнуц́а у свим областима сточарске производње свим заинтересованим странама - научницима, саветодавцима, произвођачима, студентима и широј јавности. На скупу је пријављено и излагано око 80 радова из свих области сточарске производње. 

Угостили смо преко 200 учесника из науке и праксе који су имали јединствену прилику да на једном месту размене искуства и сучеле мишљења а све у функцији унапређења сточарске производње

 фото албум

11.06.2019.

Студентска пракса

Студенти четврте године смера  Сточарство су у сврху теренских вежби из предмета Производња млека и млечних производа били у посети Шабачкој млекари.

Студенти су могли да се упознају са индустријском прерадом млека у конзумно млеко, ферментисане млечне производе и сиреве.

Још једном се најискреније захваљујемо домаћинима који су и ове године примили студенте и поделили са њима своје знање и искуство.

24.05.2019.

Научнa конференцијa у Темишвару

Доц. др Мирко Ивковић и МСц Јелена Станивук са Департмана за сточарство, присуствовали су 23. маја Научној конференцији у Темишвару, која је била одржана у организацији Факултета за Биоинжињеринг банатског универзитета. На истом су освојили награде за презентоване радове.

23.05.2019.

Студентска пракса из пчеларства

Студенти Смера сточарство, као и Смера воћарство и виноградарство, посетили су Пчелињак који се бави производњом матичне млечи и пчелињег отрова, као и Центар за апитерапију у Свилошу.

18.05.2019.

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ И ОБРАЗОВАЊА

На дводневном Фестивалу науке и образовања  штанд Департмана за сточарство, Пољопривредног факултата у Новом Саду, je и ове године био веома посећен.

Посетиоцима је било занимљиво да посматрају кошницу с пчелињим друштвом и матицом, као и да пробају више врста меда и одгонетну који је прави а који вештачки мед. Студенти смера Сточарство су им објаснили како да препознају прави мед.

Била је и дегустација сирева Агрокампуса и препознавање биљног и правог сира. Најмлађи посетиоци су научили како могу од млека да направе пластику, правећи разне облике које су затим фарбали...

Посетиоци су се радо сликали као млекари и млекарице, са нашим холбордом АГРОКАМПУСА!

16.05.2019.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ДАН СТОЧАРА НА САЈМУ 

На 86. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, четвртак је већ традиционално био Дан сточара. Пољопривредници су имали прилике да у Мастер центру Сајма у организацији Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду, чују предавања на различите теме из области сточарства које су се, између осталог, тицале квалитета изложених грла, али и праваца селекције сименталске расе, товног говедарства, значаја контроле квалитета хране за животиње, свињарства и других.

Истог дана одржан је и дефиле шампиона на Мањежу,  где су уручене награде.

Комисији за оцењивање квалитета је у периоду од 09. до 11. маја представљено око 1600 грла говеда, свиња, коња, коза и оваца. Изложена грла стоке прошла су строгу селекцију сајма и изложени су само најрепрезентативнији примерци домаћег сточарства. Комисије су имале захтеван задатак да  изаберу најбоље представнике изложених раса.

Посебно велико интересовање је било у овчарству. Шампионске пехаре за расу Ил де франс узео је Иван Илић из Клења, који је овчарством почео да се бави тек пре две године, а већ иде раме уз раме са искуснијим колегама.

Оно што је била замерка и комисије и излагача, јесте то што просторни капацитети на Сајму нису одговорили великом интересовању овчара, те су многи и одустали од излагања, док су они други морали одустати од појединих категорија. Из тог разлога је ове године изостала награда апсолутног шампиона.

Интересовање у говедарству је било изузетно. Могле су се видети јунице врхунског квалитета, далеко боље у односу на неке претходне године. И ове године фарма Чорба из Мужље је кући однела неколико златних пехара. 

Посебна атракција ове године је бик Малиша, власника Раденка Јеремића из Салаша Црнобарског у општини Богатић. Малиша је тежак читавих 1.710 килограма и био је највећи изложени бик на сајму. Дневно поједе и до 12 килограма хране. Малиша, иако огроман, веома је благе и плашљиве природе и воли да га људи помазе.

На самом крају дефилеа на Мањеж су изашли коњи,  који су такође окићени бројним признањима.

Извештаји Стручних комисија  о оцењеним грлима на Пољопривредном сајму у Новом Саду за 2019. годину

05.05.2019.

 

ДАН СТОЧАРА

Позивамо Вас на предавања поводом Дана сточара која ће се одржати 16. 05. 2019. године (четвртак) у Сали 6 Конгресног центра Новосадског сајма са почетком у 10.00 часова. Традиционално, организатори Дана сточара су: Департман за сточарство - Пољопривредни факултет, Нови Сад, Институт за зоотехнику - Пољопривредни факултет, Београд - Земун и Институт за сточарство, Београд – Земун, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

 ПРОГРАМ

09:30-10:00  РЕГИСТРАЦИЈА УЧЕСНИКА

10:00-10:10 ПОЗДРАВНА РЕЧ И СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

10:10-10:40 ОЦЕНА КВАЛИТЕТА ИЗЛОЖЕНИХ ГРЛА ГОВЕДА, СВИЊА, КОЊА, ОВАЦА И КОЗА НА 86. МПС-У

Председници комисија за оцењивање живих експоната

10:40-11:00 ПРАВЦИ СЕЛЕКЦИЈЕ СИМЕНТАЛСКЕ РАСЕ У СРБИЈИ

Доц. др Драган Станојевић - Пољопривредни факултет Земун, Београд

11:00-11:20  ТОВНО ГОВЕДАРСТВО У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ  

  Др Душица Остојић, МСц Ненад Мићић - Институт за    сточарство, Земун

 11:20-11:40  ЗНАЧАЈ КОНТРОЛЕ КВАЛИТЕТА ХРАНЕ ЗА   ЖИВОТИЊЕ НА ПРИМЕРУ КУКУРУЗНЕ СИЛАЖЕ 

Проф. др Игор Јајић, доц. др Мирко Ивковић - Пољопривредни факултет, Нови Сад 

 11:40 – 12.00 ДИСКУСИЈА

 

У очекивању Вашег доласка, срдачно Вас поздрављамо!

23.04.2019.

Теренске вежбе студената

Студенти треће године смера за Сточарство су у сврху теренских вежби из предмета Технологија живинарске производње били у посети фарми бројлерских родитеља фирме "Пиле пром" из Ковиља и фарми за тов бројлерских пилића фирме "Вранић фарм".

Још једном се најискреније захваљујемо домаћинима који су и ове године примили студенте и поделили са њима своје знање и вештину.


14.04.2019.

*Емисија о Департману за сточарство * 

Завирити иза катедре, односно отворити врата једног факултета на Универзитету у Новом Саду значи открити пут стицања знања. У првим емисијама серијала „Иза катедре" екипа РТВ-а отворила је врата и Департману за сточаству...

Погледајте емисију

10.04.2019.

ПРОМОЦИЈА СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА СТОЧАРСТВО – АНИМАЛНА ПРОИЗВОДЊА

Током протеклих месеци у циљу промоције Студијског програма сточарство – анимална производња, Тим за промоцију Департмана за сточарство обишaо је 29 средњих пољопривредних, хемијско – технолошких и медицинских школа, као и гимназија у Новом Саду и Војводини, као и у Шапцу и Бијељини.. У школама је презентован студијски програм путем промотивног филма, припремљене презентације и кроз разговор са ђацима.

Заинтересованим ђацима подељене су брошуре, а на огласној табли у школама стављен је рекламни постер у школама у Србији (обухваћено 138 школа), материјал је послат и у Босну и Херцеговину, на територију Републике Српске (укупно 15 школа).

90 матураната из Хемијско прехрамбене школе из Зрењанина посетило је наш Департман, где су имали прилику да виде савремене учионице у којима се одвија теоријска настава, као и две акредитоване лабораторије у којим наши студенти имају део практичне наставе. 

Будући студенти су детаљне информације о нашем студијском програму добили и на Сајму образовања „Путоказ“ од 7-9. Марта.

Врата Пољопривредног факултета су и даље отворена за све заинтересоване будуће студенте, који на лицу места могу да се упознају са условима студирања на нашем департману.


21.03.2019.

Посета компанији Раваго Хемикалс (Ravago Chemicals) у Фекетићу

У оквиру теренских вежби из предмета Хранива и технологија хране за животиње, студенти 2. године смера Сточарство, Пољопривредног факултета Нови Сад, посетили су фабрику за производњу премикса, компаније  Раваго Хемикалс, која се налази у Фекетићу. 

Љубазни домаћини су примили студенте и повели их у обилазак постројења. Студенти су били у прилици да се у овом модерном постројењу, уз стручну пратњу старијих колега запослених у фабрици, упознају са свим сегментима производње и производним процесима. Након обиласка постојења, уз освежење и кроз презентацију студенти су упознати са  компанијом, произодима, начином производње истих и коришћеним технологијама. 

Уследио је неформалан разговор студената са старијим колегама из компаније који су били спремни да одговоре на сва питања млађих колега. Стручњаци запослени у компанији са којима смо договорили и успешно реализовали посету, бивши су студенати Пољопривредног факултета Нови Сад, смера Сточарство.

Захваљујемо се домаћинима што су нам изашли у сусрет и омогућили нам да успешно реализујемо теренске вежбе.

28.02.2019.

На Пољопривредном факултету у Новом Саду, у организацији   Департмана за сточарство, у суботу 09.03.2019. године (у амфитеатру) са почетком у 11 часова, биће организован састанак

Главне одгајивачке  организације са произвођачима квалитетних приплодних коња липицанске расе 

Дневни ред:

1. Спровођење одгајивачких програма у коњарству;

2. Чланство у Међународну организацију за узгој липицанера (LIF – Lipizzaner International Federation). 

09.11.2018.

Даном Департмана за сточарство, обележена је 68. годишњица рада и постојања на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Овогодишњи скуп је обележен скромније од прошлогодишњег али не и у мање свечаној атмосфери. 

Присутне је поздравила проф. др Снежана Тривуновић, директор Департмана за сточарство, где се захвалила свима који доприносе да се департман из године у годину развија кроз струку и науку.

Подсетили смо се и људи који су посветили свој радни век овом послу а који данас, на жалост, нису више са нама.

Присутне је поздравио и проф. др Драган Гламочић, који је представио новоформирани Истраживачко-образовни центар у пољопривреди, на простору „Научног института за репродукцију и вештачко осемењавање домаћих животиња“ у Темерину. Идеја је да се створи јединствен центар за образовање и спровођење научно-истраживачког рада у домену савремене пољопривреде, где ће се у оквиру Центра спроводити  низ међусобно повезаних активности, као што су:

-          Образовање студената Пољопривредног факултета

-          Образовање пољопривредних произвођача

-          Спровођење научних и комерцијалних огледа

-          Пољопривредна производња

-          Пружање услуга пољопривредним произвођачима

 Овај савремени центар ће функционисати по угледу на познате институције тог типа у свету, који ће дати допринос како студентима сточарства тако и нашим пољопривредним произвођачима.

 На дан Департмана за сточарство, из фонда „Проф. др Миливој Павловић сада већ традиционално се награђују студенти са најбољим успехом.

 Фондација "Проф. др Миливој Павловић" је проистекала из жеље госпође Олге Женар Павловић, да се оснује фондација са именом њеног супруга, професора Павловића, првог и вишегодишњег директора Института за сточаратво.  Из завештаних средстава фонда  се награђују најбољи студенти студијског програма Сточарство.

Награде и повеље oвогодишњим студентима  уручила је проф. др Снежана Тривуновић, председник извршног одбора Фонда:

 - За најбољи успех остварен на I години студија – Зечевић Немања

- За најбољи успех остварен на II години студија – Иличић Борислав

- За најбољи успех остварен на III години студија – Обрановић Игор

- За најбољи успех остварен на IV години студија – Бељевић Витомир

- Награда за најбољег студента који је дипломирао у школској 2017/2018. години додељује се Штрбац Николи.

02.11.2018.

Теренске вежбе из РИБАРСТВА

Одржане 2.11.2018. на рибњаку КЕНЂЕЛ у Мошорину. Вежба је подразумевала посету шаранског рибњака са насађеним једногодишњим шараном у полуинтензивном систему узгоја. Поред обиласка објеката и упознавања са опремом и алатима који се користе у шаранском рибарству, учествовали смо и у излову и класирању млађи која је била на путу за зимовнике.

Овим путем се захваљујемо дивним домаћинима који су наш час претворили у тренутак за памћење.

25.10.2018.

Манифестација ЕВРОПСКА НЕДЕЉА КВАЛИТЕТА 2018 (ЕНК 2018)

у организацији Јединственог удружења Србије за квалитет (ЈУСК) и Пољопривредног факултета у Новом Саду, одржаће се од  7-8. новембра 2018. године на Пољопривредном факултету у Новом Саду, Трг Д. Обрадовића 8.                                                                                            

У оквиру ЕНК 2018, одржаће се Научно-стручни скуп са међународним учешћем (7.11.2018. год.) који окупља велики број посланика квалитета који ће, износећи резултате својих радова, показати значај квалитета у различитим областима, тренутно стање квалитета у нашој земљи и свету, али указати и на будућност у погледу различитих стандарда. Свако излагање ће бити пропраћено дискусијом у којој учешће могу узети сви заинтересовани.

 

Другог дана (8.11.2018. год) одржаће се округли сто под називом „Имплементација стандарда безбедности хране на малим газдинствима“. Циљ овог округлог  стола је да се укаже на значај имплементације стандарда на малим газдинствима, продискутује о тренутно важећој законској регулативи, одговори на питања везана за ову тему, али и промовише један успешан пројекат Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство чија реализација је поверена Департману за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду.

 

Присуство овој манифестацији је бесплатно уз ранију регистрацију

 

Детаљан програм

Регистрација за присуство на манифестацији


15.10.2018.

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ЗАВРШЕТАК СТУДИЈА ПО ЗАКОНУ О УНИВЕРЗИТЕТУ 

(Закон о изменама и допунама Закона о високом образовању – ''Сл.гласник РС бр. 73/2018 од 29.09.2018.) 

Студенти уписани на основне студије до 10. септембра 2005. године могу завршити студије по започетом наставном плану и програму, условима и правилима студија, најкасније до краја школске 2018/19. године, односно најкасније до краја школске 2019/2020. године за студенте уписане на интегрисане студије ветеринарске медицине.

Студенти уписани на магистарске студије до 10. септембра 2005. године могу завршити студије по започетом наставном плану и програму, условима и правилима студија, најкасније до краја школске 2018/19. године. 

Кандидати који су пријавили докторску дисертацију до ступања на снагу Закона о високом образовању, имају право да заврше студије по започетом плану и програму, условима и правилима студија, односно да стекну научни степен доктора наука, најкасније до краја школске 2018/2019. године. 

13.10.2018.

ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ, УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ 

са задовољством позива студенте основних, мастер и докторских студија да учествују на

42. Смотри научних радова студената пољопривреде и ветеринарске медицине са међународним учешћем 16. новембра 2018. године

која се традиционално организује на Пољопривредном факултету у Новом Саду у склопу прославе Дана Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду.

Радови  се могу пријавити из следећих области: Биљна производња, Пејзажна архитектура, Сточарство, Пољопривредна техника, Уређење и коришћење вода у пољопривреди, Агроекономија,  Ветеринарска медицина.

Радови треба да буду написани на енглеском језику.

Најбољи радови, које изабере Комисија именована од стране Наставно-научног већа факултета, се награђују.

Додатне информације су доступне на сајту Пољопривредног факултета: http://polj.uns.ac.rs

02.10.2018.

СВЕТСКИ ДАН ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА 

2. Октобар је СВЕТСКИ ДАН ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА, овим даном је започела Недеља заштите животиња. У више од 100 земаља света, организује се више од 1000 догађаја који славе важну улогу животиња у животу човека. Једно од важних питања које се покреће ових дана октобра је њихова добробит. 

Деца и одрасли треба да науче да цене животиње и да допринесу њиховој заштити и побољшању услова у којим живе,  је једна од најважнијих активности  дружење деце са животињама, посете фармама и салашима.

Иако је Закон о добробити животиња усвојен 2009. године, у Србији се ситуација није много променила. Едукација грађана, кажњавање напуштања, злостављања и убијања скоро да не постоје. 

Борба за имплементацију Закона, за адекватно место животиња међу нама, за толеранцију, а против равнодушности и дискриминације људи који помажу животињама - се наставља.

Наша порука је да су животиње равноправни становници наше планете са којима делимо свој живот на њој, да оне имају једнако право на живот као и ми, да оне, као и ми, осећају бол, патњу, страх и стрес, тако да им не смемо чинити оно што не желимо да неко чини нама, оно што санкционишемо у оквиру нашег, људског, друштва.

РТВ Војводина, Јутарњи програм

КАКО СЕ ОДНОСИМО ПРЕМА ЖИВОТИЊАМА, Проф. др Мирјана Ђукић-Стојчић

https://www.youtube.com/watch?v=dpqlRZq29AE

01.10.2018.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА ПРВЕ ГОДИНЕ  

Јуче је одржан свечани пријем 65. генерације студената прве године Пољопривредног факултета у Новом Саду. Студенти свих смерова прво су се окупили у холу факултета, где је одржана добродошлица, да би касније сваки смер отишао у посебну учионицу где су их поздравили директори Департмана и њихови професори са којима ће сарађивати наредне четири године. 

Добро нам дошли драги бруцоши, са жељом да учите са вољом и лакоћом јер једино је улагање у себе и своје знање највредније улагање.

Обраћање Декана поводом пријема:

https://www.youtube.com/watch?v=3G6rEknmzmg

01.09.2018.

Лaбoрaтoриja зa контролу квалитета хрaнe за животиње и анималних производа

на Пoљoприврeднoм фaкултeту у Нoвoм Сaду, у саставу Дeпaртмaна зa стoчaрствo, 01.09.2018. г. је успешно акредитована прeмa зaхтeвимa стaндaрдa SRPS ISO/IEC 17025:2006, oд стрaнe aкрeдитaциoнoг тeлa Србиje (ATС) пoд aкрeдитaциoним брojeм 01-206, те је компетентна за обављање послова испитивања који су специфицирани у обиму акредитације.

Важеће издање обима акредитације доступно је на интернет адреси: www.ats.rs

17.07.2018.

Лабораторија за испитивање квалитета млека

на Пoљoприврeднoм фaкултeту у Нoвoм Сaду, у саставу Дeпaртмaна зa стoчaрствo, и ове године је 17.07.2018. г. успешно акредитована прeмa зaхтeвимa стaндaрдa SRPS ISO/IEC 17025:2006, oд стрaнe aкрeдитaциoнoг тeлa Србиje (ATС) пoд aкрeдитaциoним брojeм 01-412, те је компетентна за обављање послова испитивања који су специфицирани у обиму акредитације.

Важеће издање обима акредитације доступно је на интернет адреси: www.ats.rs

23.04.2019.