Вести‎ > ‎

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ГОВЕДАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 19.03.2018. 05:02   [ ажурирано 19.03.2018. 05:51 ]
У суботу, 24.02.2018. године, у организацији Департмана за сточарство на Пољопривредном факултету у Новом Саду, одржан је последњи Дан у оквиру  манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Занимљива излагања предавача и многобројна питања присутних фармера учинили су овај дан и овај скуп врло занимљивим и значајним.  
Говедарство је грана сточарства која има могућности великог профита и од производње млека и од производње меса. Упркос доброј перспективи, број грла говеда у Србији већ годинама опада. Незадовољство које су фармери изнели на Дану говедара је евидентно и велико, а један од разлога је пре свега неорганизовано тржиште за пласман производа. Некада велики извозник говеђег меса, посебно “baby beef”-a, Србија сада увози говеђе месо. Неповољна ситуација на тржишту, ниске цене меса и млека, неконтролисан увоз меса и млека, довели су домаће одгајиваче говеда у врло тешку ситуацију.
Да би се превазишла ова ситуација, важно је да се произвођачи удруже и кроз деловање удружења заједно повуку потезе ка ресорном Министарству, у правцу изналажење решења за проблематична питања, јер је неопходна сва подршка и помоћ надлежних институција да би се говедарска производња у Србији вратила на место које јој припада. 
На скупу је педстављено Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, које окупља 4.000 одгајивача који укупно имају 30.000 уматичених крава. Удружење одгајивача холштајн-фризијске расе говеда “Холштајн Асоцијација Србије” званично је основано 2004. године, али није активно. На овом скупу договорено је да се ово удружење активира и постане важан сервис за све проблеме одгајивача холштајн-фризијске расе говеда. 
На скупу је представљено и Удружење одгајивача товних говеда, којих у Србији има мало. Одгој говеда товних раса је врло перспективан и очекује се да ће се њихов број повећавати. За одгој товних говеда препоручује се систем крава – теле, који предвиђа држање на отвореном, без великих улагања и уз минималан удео људског рада. Овај систем је погодан и за органску производњу јер је најмање штетан за животну средину. Надлежне државне институције су показале да постоји жеља и да подржавају овај систем одгоја, што је потврђено увођењем субвенција за краве дојиље које одгајају телад за тов. На скупу је изнето такође да Србија има велике ресурсе за развој овог система јер има око 700.000 хектара пашњака. 
Директор Управе за аграрна плаћања истакао је велику подршку фармама средње величине, у виду низа мера субвенција у пољопривреди.

Comments