Вести‎ > ‎

Посета Норвешкој агенцији за класификацију полутки на линији клања „Нортура“

поставио/ла Departman Stocarstvo 11.12.2017. 03:15   [ ажурирано 11.12.2017. 03:40 ]

У Србији се, годишње произведе и у кланицама преради око три милиона товљеника, тешких између 85 и 120 килограма, а у откупу се товљеници још увек плаћају по количини, односно "живој мери", без обзира на то колики је проценат меснатости. Такође због вакцинације против свињске куге, товљеници из Србије, па и свињско месо, не могу да се продају на тржишту ЕУ,што додатно утиче на поремећаје цене.

Један од начина који води ка бољитку јесте свакако плаћање на основу процента меса на линији клања. Правилници који уређују ову област су у припреми, а и кланице се исто тако припремају за тај посао. Кланичарима је у интересу да добијају што квалитетније товљенике, самим тим себи обезбеђују квалитетнији инпут, а фармерима да се квалитет адекватно наплати.  Обзиром да је за овакву врсту посла  неопходно имати и адекватно обучене стручњаке који ће сутра моћи да одговоре на ову врсту изазова. Департман за сточарство, Пољопривредног факултета  у Новм Саду је оформио тим младих стручњака и у сарадњи са Норвешком  агенцијом за класификацију полутки на линији клања „Нортура упутио их на усавршавање.

Одлазаку у Норвешку је наставак усавршавања, које је започето у Италији у кланици „Italcarni“ ове године. Обука у Норвешкој је имала за циљ упознавање са законодавством и  стручно оспособљавање за класификацију полутки на линији клања. Посета Норвешкој је организована двократно у периоду од 12 – 26. новембра 2017. године. Обука је обухватила теоријски део који је имао за циљ упознавање са Норвешким законодавством, као и самим системом класификације полутки на линији клања, који под једним кровом обухвата Министарство, удружење фармера и кланичара у агенцији „Нортура“. Сви они имају заједнички циљ а то је унапређење норвешког свињарства. Практични део је одржан у кланици „Фатланд“  која има линије за товљенике, крмаче, јагњад и говеда. Обука је обављена апаратом Hennessy Grade Системом, методом две тачке, где се могло видети на делу организација рада класификације.

Норвежани за почетак класификације полутки узимају 1930. годину када је почет пионирски пројекат изградње система, који је данас надограђен и усавршен. Норвешка поседује 90 класификатора, који су под контролом службе „Анималиа“, која је у оквиру „Нортуре. У Норвешкој обука за класификатора траје годину дана. У обуку спадају предавања, константна вежбања у кланици као и полагање на крају године (новембар). Лиценцу није лако добити, али ју је  лако изгубити пошто су честе контроле. Посебно треба истаћи да посао класификатора није нешто што се само може шаблонски научити, ово је веиштина која се вежбањем може усавршити, док је природни таленат пресудан када је овај посао у питању.
 

Comments