Вести‎ > ‎

Посета фабрици премикса Ravago Chemicals у Фекетићу

поставио/ла Departman Stocarstvo 12.12.2017. 01:24
Студенти треће године студијског програма Сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду, у оквиру теренске наставе посетили су фабрику премикса Ravago Chemicals у Фекетићу. Фабрика је отворена средином ове године и представља инвестицију вредну 5 милиона евра.  Производе  12.000 тона премикса годишње, што чини око 25% потреба целог региона за овим производом. Грађевинске радове извела је белгијска фирма Cordeel, а сва опрема, израђена по највишим стандардима квалитета, стигла је од је од швајцарске фирме Buhler, водећег глобалног произвођача у области технологије сточне хране у прехрамбеној индустрији. Најновија технологија, најсавременија опрема и софтвер, производни процес се у потпуности ослања на примену науке и нових технологија. Цео поступак производње гарантује максималну безбедност производа. У сваком сегменту испоштована је законска регулатива наше земље, Европске уније и земаља на чија тржишта се пласира роба. Фабрика је под  мониторингом експерата компаније DSM, лидера у производњи премикса у свету, која је учествовала у избору лабораторијске опреме за Ravago Chemicals.
Фабрика поседује и своју лабораторију која је опремљена најсавременијим апаратима за испитивање сировина и готових производа, какви су AAS – Atomic Absorption Spectrometer, који се користи за анализу минерала и тешких метала, HPLC – High Performance Liquid Chromatography, апарат за анализу витамина, те NIR – Near Infrared Spectrometer Tango, брзи анализатор за одређивање Wende анализа. Треба истаћи да се у фабрици примењује систем интерног маркирања баркодом за све компоненте, при чему се очитавањем кода отључава искључиво ћелија или усипни кош у који се врши усип, чиме је могућност грешке практично елиминисана.
Студенти су се након обиласка производних погона упознали са свим сегментима, производње, од: пријема и чувања сировина, дозирања, мешања, пуњењја, етикетирања до чувања  и испоруке.
Након обиласака производних погона организовано је кратко предавање о одабиру носача премикса и његовој важности у смањењу реактивности.
Посебно нас радује чињеница да су наши домаћини већином били студенти Пољопривредног факултета у Новом Саду, студијског програма Сточарство, где су стекли прва сазнања која су усавршили и успешно их примењују у својој пословној делатности.


Comments