Вести


У току је Kонкурс за расподелу средстава из годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма у АП Војводини у 2017. години

поставио/ла Departman Stocarstvo 17.11.2017. 02:27

Средства за спровођење Годишњег програма мера за одгајивачки програм у АП Војводини за 2017. годину (у даљем тексту: Програм), у укупном износу од 55.000.000,00 динара користиће се за:

а) Спровођење мера одгајивачког програма у говедарству, свињарству, овчарству и козарству,

живинарству, код копитара и у пчеларству;

б) пословима контроле спровођења програма.


Почетак наставе на мастер академским и докторским студијама у школској 2017/18 години

поставио/ла Dejan Beuković 17.11.2017. 01:54Обавештавају се студенти првих година мастер академских студија да ће свечано отварање школске 2017/18 године на мастер академским студијама бити 22.11.2017. године у Сали П1 од 12 часова.

Такође обавештавају се студенти првих година докторских студија да ће свечано отварање школске 2017/18 године бити 22.11.2017. године у Сали П1 од 12.30.

Сречан почетак!

Свечана промоција дипломираних инжењера пољопривреде

поставио/ла Dejan Beuković 17.11.2017. 01:45


У понедељак 20.11.2017. у амфитеатру са почетком у 10 часова, биће уприличена свечана промоција дипломираних инжењера пољопривреде и мастер инжењера пољопривреде.
Раније истог дана, у 8 часова потребно је јавити се референту за студентска питања због потписа за пријем дипломе  који ће бити амфитеатру. Потребно је понети личну карту и позив.


Очекујемо вас.

Дан департмана и Сусрет генерација

поставио/ла Dejan Beuković 04.11.2017. 05:14

Дан Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду,  којим је ове године обележена 67. годишњица, рада и постојања, била је нешто другачија од уобичајених.
Недавно оформљени Алумни клуб дипломираних инжењера сточарства, напунио је амфитеатар Пољоприведног факултета до последњег места, и испунио сва очекивања. Идеја и прилика за окупљање и сусрет са колегама са студија, покренула је многе  из околине али и из удаљених градова  да искоче из дневне рутине и крену  пут Новог Сада.

На самом почетку свечане академије окупљени су имали прилику да се укратко подсете историјата Департмана за сточарство. Светло се угасило, а старе фотографије и кључне године преточене у филмску причу  која почиње педесетих година двадесетог века, и прати успон и развој водеће образовне и научно истраживачке  установе у области сточарства, биле су пред нама.
Присутне су потом  поздравили Декан Пољопривредног Факултета у Новом Саду, Проф. др  Недељко Тица и дугогодишњи декан и ректор  Биотехничког факултета у Бихаћу и наш алумни студент Проф. др Рефик Шахиновић. Затим је испред домаћина Проф. др Снежана Тривуновић, директорка Департмана за сточарство, пожелела свима топлу добродошлицу и указала на потребу окупљања и одржавања контаката међу алумнима. 
Катедру за сточарство је представила Проф. др Мирјана Ђукић Стојчић, а потом је наступила плејада професора који су нас кратко и у опуштеној атмосфери подсетили предмета које смо слушали и полагали. Уз мноштво громогласних аплауза захвалили смо им  се на знању које су нам безрезервно усађивали и преносили.  

Проф. др Лидија Перић, управник Института за сточарство  нас је потом вратила у  дане праксе на огледним добрима која су била део Факултета и Департмана. Подсетила нас је и на важност истраживачке делатности коју институт реализује а која је генератор развоја и унапређења струке и науке. 
Потом су представљена одељења Центра за одгајивања домаћих животиња која кроз Главну одгајивачку организацију за АП Војводину,  вредно раде на изради и спровођењу Главног одгајивачког програма, вођење главне матичне евиденције по врстама и расама домаћих животиња, као и многим другим пословима у селекцији животиња. Подсетили смо се и људи који су посветили свој радни век овом послу, али и оних са којима се данас сусрећемо на терену и успешно сарађујемо.
За многе од нас у добијању резултата дипломског, мастер (магистарског) рада или докторске дисертације, велику улогу су имале лабораторије на Департману, истакао је Проф. др Игор Јајић, који нас је причом о људима који су водили  лабораторије  као и опремњености, подсетио да без модерне опреме не можемо бити у кораку са временом, и не можемо прати развој и изазове који нас прате.
Свечана академија  полако већ улази у завршницу, обраћа нам се Проф. др Станимир Ковчин професор у пензији, који је током трајања ове свечаности вадио марамицу покушавајући да прикрије емоције и сузе у очима. Обраћајући се свим својим студентима, подсетио нас је на важност борбе за струку и враћање сточарства  на место где је некад било и које му припада.
Сипматични водитељи највљују завршницу овог скупа једним,  сада већ традиционалним чином, награђивањем студената са најбољим успехом. 
Фондација "Проф. др Миливој Павловић" је проистекала из жеље госпође Олге Женар Павловић, да се оснује фондација са именом њеног супруга, професора Павловића, првог и вишегодишњег директора Института за сточаратво. Као и да се из завештаних средстава поменутог фонда  награђују најбољи студенти студијског програма Сточарство.
Овогодишњи студенти награђени за остварени успех су: Иличић Борислав, Обрановић Игор, Вилотић Катарина, Штрбац Никола и Попов Немања.

Након одјаве и лепих жеља до скорашњех дружења и виђења, завршила се свечаност. А дружење се наставило у холу факултета уз причу, чашицу и фотографисање.

Погледајте слике у прилогу испод.

Raspisan je konkurs za razmenu od strane Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD)

поставио/ла Dejan Beuković 03.11.2017. 01:32   [ ажурирано 03.11.2017. 01:33 ]

Raspisan je konkurs od strane DAAD-a. Rok je 15 novembar
Studenti svih naučnih oblasti mogu da se prijave, znanje nemačkog nije obavezno, ceo proces aplikacije je besplatan

Raspisi za stipendiranje u Nemačkoj:

ПРОДУЖЕНИ ОКТОБАРСКИ ИСПИТНИ РОК

поставио/ла Joland Korora 20.10.2017. 05:35   [ Ажурирао/ла 20.10.2017. 05:44 Dejan Beuković ]

Услед молбе Судентског парламента, одржаће се продужени октобарски испитни рок у периоду од 25 до 27 октобра 2017. године.

Манифестација Отворена врата - „ДОЂИ, ВИДИ, СТУДИРАЈ“

поставио/ла Joland Korora 19.10.2017. 01:41

У суботу, 28.  октобра од 11 до 14 часова матуранти и будући студенти имаће прилику да виде, упознају, осете, питају, размисле а можда и да донесу ОДЛУКУ о свом будућем академском животу.

У оквиру манифестације пет факултета  Универзитета у Новом Саду отвара своја врата : Пољопривредни, Технолошки, ПМФ, ФТН и Академија уметности !

Департман за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду ће у оквиру радионице  под слоганом „Једи квалитетно – једи безбедно“ упознати посетиоце са модерним аналитичким техникама у области испитивања квалитета и безбедносних параметара у храни и храни за животиње! На Пољопривредном факултету поред поменуте, биће и следеће интерактивне радионице: Како добити органску храну, Нераскидива веза – земљиште и биљка, Како постати доктор за биљке, Ветеринарска клиника, Нове технологије, нови изазови, будућност је са нама.

Будући студенти ће уз помоћ професора, асистената и студената добити одговоре на сва постављена питања. Будућност наше земље је у пољопривреди, а будућност целе планете је производња здраве, безбедне и квалитетне хране за људе и животиње !

Очекујемо вас.


ПРОДУЖЕНИ ОКТОБАРСКИ РОК

поставио/ла Joland Korora 12.10.2017. 23:43

На основу молбе Студентског парламента, продужен је октобарски испитни рок, који ће бити одржан од 18-20. октобра 2017. године. Пријава испита је 16 и 17 октобра на шалтерима Студентске службе. Моле се професори да обавештења о термину полагања колоквијума и испита истакну на огласне табле.

ОДЛУКА О ОСНИВАЊУ АЛУМНИ КЛУБА

поставио/ла Joland Korora 12.10.2017. 23:24   [ ажурирано 12.10.2017. 23:26 ]

На VI редовној седници Катедре за сточарство одржаној 25.09.2017. године, донета је Одлука о оснивању Алумни клуба дипломираних инжењера сточарства при Департману за сточарство. За председника Алумни клуба изабрана је Проф. др Мирјана Ђукић Стојчић.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА ПРВЕ ГОДИНЕ ШКОЛСКЕ 2017/2018.

поставио/ла Departman Stocarstvo 03.10.2017. 02:18

Јуче је одржан свечани пријем шездесет четврте генерације студената прве године Пољопривредног факултета у Новом Саду. Студенти свих смерова прво су се окупили у холу факултета, где је одржана добродошлица, да би касније сваки смер отишао у посебну учионицу где су их поздравили директори Департмана и њихови професори са којима ће сарађиватти наредне четири године. Добро нам дошли драги бруцоши, са жељом да учите са вољом и лакоћом, јер једино је улагање у себе и своје знање највредније улагање.

1-10 of 16