Вести


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН СВИЊАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo

У уторак, 13.02.2018. године у Амфитеатру Пољопривредног факултета у Новом Саду, а у организацији Департмана за сточарство, успешно је протекао још један Дан у низу манифестације Дани сточараДАН СВИЊАРА. Фармери су чули занимљива предавања од стране представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, од представника сточара из Привредне коморе Србије, представника истраживачко едукативног центра и истакнутих професора са Департмана за сточарство. Највеће интересовање фармера је владало за предавање о искорењивању класичне куге свиња и могућности престанка вакцинације против ове болести. Одгајивачи свиња су се у највећем броју изјасили да су за престанак вакцинације, како би Србија добила статус земље слободне од ове болести а самим тим и могућност извоза на територију ЕУ. Одгајивачи су и за то да се почне са применом оцене квалитета полутки на линији клања. Произвођачи су добили појашњење од др Будимира Плавшића из Управе за ветерину ресорног Министарства, који је рекао да постоји могућност за укидање вакцинације али да треба бити веома опрезан, јер без обзира што се осам година болест није појавила, вирус је и даље присутан у популацији свиња у Србији. Изнео је да би најбоље било постепено укидати вакцинацију и тиме правити зоне које су слободне од ове болести. Тај поступак би ишао постепено, док читава Србија не би добила статус слободне зоне од свињске куге.

ДАН КОЗАРА - 20.02.2018.

поставио/ла Departman Stocarstvo 14.02.2018. 04:38   [ ажурирано 14.02.2018. 05:28 ]


У уторак, 20.02.2018. године са почетком у 10:00 часова, у предаваоници П1 на Пољопривредном факултету, у организацији Департмана за сточарство одржаће се ДАН КОЗАРА, а све у склопу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 

Актуелни конкурси Покрајинског Секретаријата за пољопривреду у 2018. години; 
Вештачко осемењавање коза правни оквир и могућност примене;
Удруживање и могућности удруживања;
Артритис енцефалитис коза (Caprine arthritis encephalitis, CAEV) у оквиру Програма мера здравствене заштите животиња.
- Фармери питају


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ОВЧАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 14.02.2018. 04:20

У суботу, 10.02.2018. године, врло успешно је реализован први скуп у низу, у организацији Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду – ДАН ОВЧАРА. У препуној сали амфитеатра одгајивачи оваца су добили одговоре на своја постављена питања, а предавања су била о актуелним темама: др Бобан Ђурић, шеф одсека за епизотиологију Управе за ветерину упознао је присутне о годишњем спровођењу програма мера контроле најзначајнијих болести оваца, док је о вештачком осемењавању оваца, као мери са којом се постиже генетски напредак у стаду, присутне је упознао др Александар Миловановић са Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.
Један од најзначајнијих закључака скупа, јесте договор о оснивању Асоцијације одгајивача оваца расе праменке у Војводини. Одгајивача праменке у Војводини има доста и сматрају да су неоправдано запостављени и да њихова грла немају права на остваривање субвенција. Директорица Департмана за сточарство Проф. др Снежана Тривуновић пружила је пуну подршку овим одгајивачима и нагласила, да ће Департман за сточарство заједно са њима (асоцијацијом) утицати на ресорно Mинистарство да се овце расе праменка уматиче и да и ова раса остварује бенефите, као и остале племените расе оваца.
Оснивање асоцијације је због свега напред наведеног врло значајна, а додатно удруживањем остварује се боља преговарачка позиција, али и сигурнији пласман својих производа.
Ако желите да одгледате читав скуп, имате могућност на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=3dcwFwP33RY

ДАН СВИЊАРА 13.02.2018.

поставио/ла Dejan Beuković 12.02.2018. 05:12   [ ажурирано 12.02.2018. 05:16 ]

У уторак13.02.2018. године, у амфитеатру Пољопривредног факултета у 10:00 часова почиње стручни скуп за фармере ДАН СВИЊАРА, у оквиру манифестације Дани сточара.
Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама:

        - Класична куга свиња;

    - Управљање на фармама свиња;

    - Анализа хране у перформанс тесту;

      - Асоцијација произвођача свиња

      - Фармери питају

    


ДАН ОВЧАРА - 10.02.2018.

поставио/ла Departman Stocarstvo 05.02.2018. 03:26

У суботу (10.02.2018. године), на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у организацији Департмана за сточарство, биће одржан први стручни скуп за фармере - ДАН ОВЧАРА у оквиру манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Скуп почиње у 10:00 у Амфитеатру Пољопривредног факултета. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама:
  •          Формирање асоцијације и удружења произвођача у овчарству и  предлог о формирању Асоцијације одгајивача праменке. 
  •           Обележавање оваца, законски оквири и временски рокови.
  •           Годишње спровођење Програма мера, болести и начин спровођења програма.
  •          Вештачко осемењавање оваца. 

  •       Фармери питају


ОВЕРА ЗИМСКОГ СЕМЕСТРА шк. 2017/2018 ГОДИНЕ

поставио/ла Departman Stocarstvo 19.01.2018. 00:28

Обавиће се према следећем распореду:

 · Студенти ПРВЕ године  - 25.01., 26.01., 29.01.,30.01. и 31.01.2018.

· Студенти ДРУГЕ године  - 01.02., 02.02. и 05.02.2018.

· Студенти ТРЕЋЕ године  - 06.02.,07.02 и 08.02.2018.

· Студенти ЧЕТВРТЕ и ПЕТЕ године - 09.02.,12.02.,13.02. и  14.02.2018.

Студенти који ОВЕРАВАЈУ ЗИМСКИ СЕМЕСТАР треба да поднесу СЛЕДЕЋА ДОКУМЕНТА:

1. Индекс

2. Уписни лист и семестрални лист (купити у холу факултета)

3. Доказ о уплати у износу од 2.310,00 динара за редовну оверу семестра на жиро рачун Факултета 840-1736666-97 (позив на број преко web сервиса)

4. Доказ о уплати друге рате школарине за самофинансирајуће студенте( позив на број са Уговора о финансирању)

5. Обављен систематски преглед (за студенте прве године основних студија)

6. Уколико студент нема све потписе потребно је уплатити 2.970,00 за један недостајући потпис, односно 6.050,00 динара за недостајућа два потписа (позив на број можете добити на шалтеру студентске службе).

7. Студент је дужан да изврши надокнаду недостајућих потписа код предметног наставника (сарадника) у току летњег семестра.


Посета ергели Келебија

поставио/ла Departman Stocarstvo 26.12.2017. 05:32

Дана 20.11.2017. студенти треће године смера за сточарство су у оквиру теренских вежби из предмета Коњарство посетили ергелу Келебија која се већ 24 године бави узгојем коња липицанске расе. Студенти су имали прилику да у прелепом празничном амбијенту на ергели уживају у друштву ових племенитих животиња али и да похађају практичну обуку из оцене екстеријера коња.  Студенти треће године смера за сточарство су у оквиру теренских вежби из предмета Коњарство посетили ергелу Келебија која се већ 24 године бави узгојем коња липицанске расе. Студенти су имали прилику да у прелепом празничном амбијенту на ергели уживају у друштву ових племенитих животиња али и да похађају практичну обуку из оцене екстеријера коња. 

 


Посета Пољопривредној стручној служби Сремска Митровица и Специјалном Резервату Природе Засавица

поставио/ла Departman Stocarstvo 26.12.2017. 02:07

- 06.11.2017. студенти треће године смера за сточарство су у оквиру теренских вежби из предмета Оплемењивање животиња посетили Пољопривредну стручну службу у Сремској Митровици где су имали прилику да се упознају са радом регионалне одгајивачке организације на пословима спровођења главних одгајивачких програма у сточарству. Поред кратког предавања представника регионалне одгајивачке организације, студентима су предавање о вођењу матичне евиденције по врстама домаћих животиња одржали представници основне одгајивачке организације Агротим плус из Сремске Митровице. Након тога, студенти су посетили и Специјални Резерват Природе Засавица где су имали прилику да виде пре свега животињске генетичке ресурсе, али и да уживају у прелепом природном амбијенту уз дегустацију производа од мангулице.
Студенти треће године смера за сточарство су у оквиру теренских вежби из предмета Оплемењивање животиња посетили Пољопривредну стручну службу у Сремској Митровици где су имали прилику да се упознају са радом регионалне одгајивачке организације на пословима спровођења главних одгајивачких програма у сточарству. Поред кратког предавања представника регионалне одгајивачке организације, студентима су предавање о вођењу матичне евиденције по врстама домаћих животиња одржали представници основне одгајивачке организације Агротим плус из Сремске Митровице.
Након тога, студенти су посетили и Специјални Резерват Природе Засавица где су имали прилику да виде пре свега животињске генетичке ресурсе, али и да уживају у прелепом природном амбијенту уз дегустацију производа од мангулице.

Учешће на Симпозијуму Joint International Symposium „Global Past, Present and Future Challenges in Risk Assessment – Strengtheninh Consumer Health Protection“

поставио/ла Departman Stocarstvo 22.12.2017. 07:32   [ ажурирано 22.12.2017. 07:32 ]

Мсц Саша Крстовић  учествовао је на Симпозијуму, који је одржан у Берлину, у периоду од 30.11. до 01.12.2017. године, а оргајизован је од стране Немачког Савезног института за процену ризика.

Више од 300 стручњака из области процене ризика у храни и храни за животиње, и  то углавном из: Немачке, Данске, Француске и Јужне Кореје учествовало је на Симпозијуму. Поред њих, присуствовали су и руководиоци лабораторија за контролу хране са којима је Саша Крстовић имао могућност да  размени искуства и знања. Осим тога, Мсц Саша Крстовић представио је и свој рад под називом: „Occurrence and assessment of aflatoxins and fumonisins exposure in corn products in Serbia“, на којем су аутори, осим њега, и Проф. Др Игор Јајић са Департмана за сточарство, и истраживачи са Научног инситута за ветеринарство Нови Сад.

Учешће на Студентској конференцији у Скопљу, под називом International Conference for Agronomy Students.

поставио/ла Departman Stocarstvo 22.12.2017. 07:31

Наше две истакнуте студенткиње основних академских студија на смеру сточарство, узеле су учешће на Студентској конференцији у Скопљу и презентовале су своје радове. Студенткиња Топаловић Катарина, коју је пратила њена менторка Проф. Др Лидија Перић, изложила је свој рад под називом:  „QUALITY OF TABLE EGGS FROM DIFFERENT HOUSING SYSTEMS“.

Друга студенткиња Тамара Паповић, коју је пратио њен ментор Проф. Др Мирослав Плавшић, презентовала је свој рад под називом: „MILK QUALITY IN ORGANIC AND CONVENTIONAL FARMING“.

Наше студенткиње су биле врло успешне у свом излагању, а сви кандидати су добили дипломе од организатора конференције, од стране Faculty of Agricultural Sciences and Food из Скопља.

Осим врло успешног представљања наших студената, ово је била и прилика да се обнове стари контакти са колегама из Скопља и да се укажу нове прилике за сарадњу.

1-10 of 32