Вести


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ГОВЕДАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 19.03.2018. 05:02   [ ажурирано 19.03.2018. 05:51 ]

У суботу, 24.02.2018. године, у организацији Департмана за сточарство на Пољопривредном факултету у Новом Саду, одржан је последњи Дан у оквиру  манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Занимљива излагања предавача и многобројна питања присутних фармера учинили су овај дан и овај скуп врло занимљивим и значајним.  
Говедарство је грана сточарства која има могућности великог профита и од производње млека и од производње меса. Упркос доброј перспективи, број грла говеда у Србији већ годинама опада. Незадовољство које су фармери изнели на Дану говедара је евидентно и велико, а један од разлога је пре свега неорганизовано тржиште за пласман производа. Некада велики извозник говеђег меса, посебно “baby beef”-a, Србија сада увози говеђе месо. Неповољна ситуација на тржишту, ниске цене меса и млека, неконтролисан увоз меса и млека, довели су домаће одгајиваче говеда у врло тешку ситуацију.
Да би се превазишла ова ситуација, важно је да се произвођачи удруже и кроз деловање удружења заједно повуку потезе ка ресорном Министарству, у правцу изналажење решења за проблематична питања, јер је неопходна сва подршка и помоћ надлежних институција да би се говедарска производња у Србији вратила на место које јој припада. 
На скупу је педстављено Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, које окупља 4.000 одгајивача који укупно имају 30.000 уматичених крава. Удружење одгајивача холштајн-фризијске расе говеда “Холштајн Асоцијација Србије” званично је основано 2004. године, али није активно. На овом скупу договорено је да се ово удружење активира и постане важан сервис за све проблеме одгајивача холштајн-фризијске расе говеда. 
На скупу је представљено и Удружење одгајивача товних говеда, којих у Србији има мало. Одгој говеда товних раса је врло перспективан и очекује се да ће се њихов број повећавати. За одгој товних говеда препоручује се систем крава – теле, који предвиђа држање на отвореном, без великих улагања и уз минималан удео људског рада. Овај систем је погодан и за органску производњу јер је најмање штетан за животну средину. Надлежне државне институције су показале да постоји жеља и да подржавају овај систем одгоја, што је потврђено увођењем субвенција за краве дојиље које одгајају телад за тов. На скупу је изнето такође да Србија има велике ресурсе за развој овог система јер има око 700.000 хектара пашњака. 
Директор Управе за аграрна плаћања истакао је велику подршку фармама средње величине, у виду низа мера субвенција у пољопривреди.

БЕСПЛАТНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА

поставио/ла Departman Stocarstvo 09.03.2018. 01:08

Драги матуранти дошао је тренутак да се посветите припремању пријемног испита за школску 2018/2019. годину. Ако сте одлучили да упишете Пољопривредни факултет, факултет Вам је омогућио бесплатну припремну наставу за полагање пријемног испита. Искористите ову погодност, а на слици можете да видите термине припремне наставе из предмета математика, биологија, економика предузећа и хемија.

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈА

поставио/ла Departman Stocarstvo 07.03.2018. 01:50

На Департману за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, основано је Одељење за трансфер технологија, чији је циљ брже и плодоносније повезивање произвођача и заинтересованих страна са стручњацима са Департмана за сточарство.
Како би ово повезивање било брзо и ефикасно реализовано, молимо Вас да попуните анкету која је доступна на сајту Департмана за сточарство www.stocarstvo.edu.rs/tt и тиме дате допринос нашим и Вашим заједничким активностима.

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ЖИВИНАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 01.03.2018. 03:01   [ ажурирано 01.03.2018. 03:02 ]

У петак, 23.02.2018. на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у организацији Департмана за сточарство, одржан је Дан живинара. Произвођачи су упознати са, за њих актуелним темама, као што су актуелни конкурси Покрајинског секретаријата за пољопривреду у 2018. години, примена информационих технологија у живинарској производњи и значај и законски оквири сузбијања салмонеле у живинарству. Највише пажње и дискусије на овом скупу је било око контроле присуства салмонеле на фармама живине. Истакнуто је да произвођач може сам да уради самоконтролу своје живине на газдинству у лабораторији коју он сам изабере, али ветеринарски инспектор који на фарми ради контролу на салмонелу мора да узорак шаље у референтну лабораторију која је акредитована и само такав узорак ће бити валидан у контроли присуства салмонеле. Један од произвођача је поставио питање како је могуће да су његова два узорка имала два различита резултата анализе, наиме један је био позитиван а други негативан. Колеге из Управе за ветерину су појаснили да је свако узорковање засебно а да је при томе и паковање узорака, њехово чување и транспорт до лабораторије такође битно при добијању резултата. Осим тога, метода која се користи за дијагностификовање салмонеле је такође важна. Овлашћена лабораторија мора о резултатима испитивања на салмонелу да извести ветеринарског инспектора који ће даље спровести мере које су прописане. Једна од добрих и врло значајних мера у 2018. години јесте враћање права пречег на закуп државног земљишта које је у 2017. години било одузето. Живинари су прошле године били револтирани због ове мере – одузимања права пречег закупа државног пољопривредног земљишта јер су тиме били оштећени да по условном грлу добију одређене површине у општинама где постоји државна земља. Један од произвођача на скупу позвао је све узгајиваче да се спаси заједница живинара, тако што би се ујединили у Удружење које би заједнички деловало у решавању проблема са којима се суочава живинарска производња.

ДАН ГОВЕДАРА - 24.02.2018.

поставио/ла Departman Stocarstvo 22.02.2018. 04:48   [ Ажурирао/ла 23.02.2018. 03:18 Dejan Beuković ]

У суботу, 24.02.2018. године одржаће се ДАН ГОВЕДАРА, последњи у низу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Предавања почињу у 10:00 часова у амфитеатру и предаваоници П3 Пољопривредног факултета у Новом Саду. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 
1. Централно удружење Одгајивача говеда сименталске расе. 
Предавач: др  Драган Никшић, Институт за сточарство, Београд – Земун
2. Холштајн асоцијација Србије – Унапређење производње млека говеда ХФ расе. 
Предавач: Мсц Драшко Ивановић, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство
3. Удружење одгајивача товних раса говеда. 
Предавач: г. Чедомир Кецо, аграрни аналитичар
4. Могућност производње говеђег меса у систему крава-теле. 
Предавачи: проф. др Мирослав Плавшић, доц. др Мирко Ивковић и проф.др Денис Кучевић, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство
5. Ефекат пробиотика на здравље домаћих животиња и њихова употреба у говедарству.
 Предавач: др Наташа Голић, Лабораторија за молекуларну микробиологију, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду
6. Остваривање права на подстицаје у говедарству.
Предавач: дипл. инж. Жарко Радат, директор Управе за аграрна плаћања, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде
7. Фармери питајуУСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН КОЗАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 22.02.2018. 04:34   [ ажурирано 22.02.2018. 05:49 ]

У уторак, 20.02.2018. на Пољопривредном факултету, у организацији Департмана за сточарство одржан је ДАН КОЗАРА, а све у склопу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Занимљива стручна предавања гостију – предавача употпуњена су бројним питањима фармера који се баве одгајивањем коза. Највећа пажња и дискусија се развила око болести artritis i encefalitis коза, које је заразно и вирусно обољење. Држава је одлучила да применом сета мера утврди број оболелих животиња у запатима и уради категоризацију газдинстава, тако што ће их поделити на она у којима болест није присутна, у коjима болест постоји и трeћа група су газдинства непознатог статуса. То ће бити основа за постепено искључивање оболелих животиња из даље производње. Ова болест није зооноза и не преноси се на људе. На скупу се говорило и о вештачком осемењавању коза, које такође може да допринесе спречавању ширења ове заразе, али и бржем генетском напретку.

На скупу је закључено да је и козарима потребна јака и јединствена асоцијација одгајивача коза, која би им помогла у решавању многих проблема.

ДАН ЖИВИНАРА - 23.02.2018.

поставио/ла Departman Stocarstvo 20.02.2018. 08:22

У петак, 23.02.2018. године са почетком у 10:00 часова, у предаваоници П1 на Пољопривредном факултету, у организацији Департмана за сточарство одржаће се ДАН ЖИВИНАРА, а све у склопу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 

1. Актуелни проблеми у сектору живинарства - осврт на 2017. годину. Предавач: др Синиша Бједов, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство
2. Актуелни конкурси Покрајинског секретаријата за пољопривреду у 2018. години. Предавач:  дипл. инж. Милорад Малић, помоћник Покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство

3. Примена информационих технологија у живинарској производњи. Предавачи: проф. др. Лидија Перић, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство, као и дипл. инж. Сенка Гајинов, компанија "ДунавНет"

4. Сузбијање салмонеле у живинарству - значај и законски оквири. Предавачи: ДВМ Марко Пајић, Научни институт за ветеринарство "Нови Сад“ као и ДВМ Татјана Лабус, Управа за ветерину, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Београд

5. Произвођачи питају

NAJAVA


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН СВИЊАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 19.02.2018. 05:39   [ ажурирано 20.02.2018. 06:27 ]


У уторак, 13.02.2018. године у Амфитеатру Пољопривредног факултета у Новом Саду, а у организацији Департмана за сточарство, успешно је протекао још један Дан у низу манифестације Дани сточара – ДАН СВИЊАРА. Фармери су чули занимљива предавања од стране представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, од представника сточара из Привредне коморе Србије, представника истраживачко едукативног центра и истакнутих професора са Департмана за сточарство. Највеће интересовање фармера је владало за предавање о искорењивању класичне куге свиња и могућности престанка вакцинације против ове болести. Одгајивачи свиња су се у највећем броју изјасили да су за престанак вакцинације, како би Србија добила статус земље слободне од ове болести а самим тим и могућност извоза на територију ЕУ. Одгајивачи су и за то да се почне са применом оцене квалитета полутки на линији клања. Произвођачи су добили појашњење од др Будимира Плавшића из Управе за ветерину ресорног Министарства, који је рекао да постоји могућност за укидање вакцинације али да треба бити веома опрезан, јер без обзира што се осам година болест није појавила, вирус је и даље присутан у популацији свиња у Србији. Изнео је да би најбоље било постепено укидати вакцинацију и тиме правити зоне које су слободне од ове болести. Тај поступак би ишао постепено, док читава Србија не би добила статус слободне зоне од свињске куге.

RTV - Izveštaj


Video snimak Dana Svinjara -Prvi deo


Dan Svinjara - drugi deoДАН КОЗАРА - 20.02.2018.

поставио/ла Departman Stocarstvo 14.02.2018. 04:38   [ ажурирано 14.02.2018. 05:28 ]


У уторак, 20.02.2018. године са почетком у 10:00 часова, у предаваоници П1 на Пољопривредном факултету, у организацији Департмана за сточарство одржаће се ДАН КОЗАРА, а све у склопу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 

Актуелни конкурси Покрајинског Секретаријата за пољопривреду у 2018. години; 
Вештачко осемењавање коза правни оквир и могућност примене;
Удруживање и могућности удруживања;
Артритис енцефалитис коза (Caprine arthritis encephalitis, CAEV) у оквиру Програма мера здравствене заштите животиња.
- Фармери питају


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ОВЧАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 14.02.2018. 04:20

У суботу, 10.02.2018. године, врло успешно је реализован први скуп у низу, у организацији Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду – ДАН ОВЧАРА. У препуној сали амфитеатра одгајивачи оваца су добили одговоре на своја постављена питања, а предавања су била о актуелним темама: др Бобан Ђурић, шеф одсека за епизотиологију Управе за ветерину упознао је присутне о годишњем спровођењу програма мера контроле најзначајнијих болести оваца, док је о вештачком осемењавању оваца, као мери са којом се постиже генетски напредак у стаду, присутне је упознао др Александар Миловановић са Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.
Један од најзначајнијих закључака скупа, јесте договор о оснивању Асоцијације одгајивача оваца расе праменке у Војводини. Одгајивача праменке у Војводини има доста и сматрају да су неоправдано запостављени и да њихова грла немају права на остваривање субвенција. Директорица Департмана за сточарство Проф. др Снежана Тривуновић пружила је пуну подршку овим одгајивачима и нагласила, да ће Департман за сточарство заједно са њима (асоцијацијом) утицати на ресорно Mинистарство да се овце расе праменка уматиче и да и ова раса остварује бенефите, као и остале племените расе оваца.
Оснивање асоцијације је због свега напред наведеног врло значајна, а додатно удруживањем остварује се боља преговарачка позиција, али и сигурнији пласман својих производа.
Ако желите да одгледате читав скуп, имате могућност на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=3dcwFwP33RY

1-10 of 39