Вести


САВЕТОВАЊЕ "ТОВНО ГОВЕДАРСТВО У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ"

поставио/ла Departman Stocarstvo 06.07.2018. 04:56

Пољопривредни факултет у Новом Саду, Департман за сточарство и Удружење за подстицање пољопривредне производње „Агропрофит“ организују саветовање: товно говедарство у Републици Србији – предлог мера за унапређење. Саветовање ће се одржати 11. 07. 2018. године (среда) са почетком у 11.00 часова, у сали П-1 Пољопривредног факултета, на адреси Трг Доситеја Обрадовића 8, 21000 Нови Сад. 
П Р О Г Р А М   С А В Е Т О В А Њ А:
10:30-11:00 Регистрација учесника 
11:00- 11:05 Поздравна реч домаћина и свечано отварање 
11:05-11:20 Специјализоване расе за производњу говеђег меса 
Проф. др Мирослав Плавшић - Пољопривредни факултет, Нови Сад 
11:20-11.35 Ефекти укрштања товних раса говеда са другим расама 
Доц. др Мирко Ивковић - Пољопривредни факултет, Нови Сад 
11:35-11:50 Превенција у формирању запата телади за тов и могући ризици 
Дипл.вет. Влада Грубач – Ветеринарски инспектор, Нови Сад 
11:50-12:05 Анализа актуелне тржишне ситуације 
Чедомир Кецо, аграрни аналитичар, удружење Агропрофит 
12.05–12.20 Остваривање права на премије и набавку приплодних грла у 2018 год., и информације о исплаћеним подстицајима за 2017 год. 
дипл.инж. Ненад Терзић, дипл.инж. Жарко Радат - Министарство Пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије 
12.20–12.35 Оцена рада основних служби у области товног говедарства Главна одгајивачка организација АП Војводине 
12.35–13.00 Дискусија по темама и завршна реч организатора скупа 

СПРЕЧИМО ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О СТОЧАРСТВУ

поставио/ла Departman Stocarstvo 28.06.2018. 11:15   [ Ажурирао/ла 10.07.2018. 01:01 Dejan Beuković ]

YouTube Video

Други пут у року од пола године, у јавности се појављује Нацрт закона о изменама и допунама закона о сточарству, на који је стручна и научна јавност негативно реаговала због нејасних разлога и циљева измена.
Република Србија 2009. године усвојила и од тада примењује Закон о сточарству ("Сл. гласник РС", бр. 41/2009, 93/2012 и 14/2016) који који је у великој мери усаглашен са регулативама Европске Уније, ICAR-а (Међународна организација за праћење продуктивности животиња) и добре произвођачке праксе развијених земаља, те је за ово време оправдао циљеве који су у њему дефинисани. У међувремену, 2016. године, објављена је нова Директива ЕУ, и постојећи Закон о сточарству је у потпуном складу са направљеним изменама, а Нацрт закона који се појављује, враћа нас и формално и суштински уназад. Образложења која су дата у разлозима за доношење измена, нису заснована на научним, стручним и правним принципима и прети да као такав уруши целокупан систем у сточарству што би имало несагледиве последице по све учеснике у сточарској производњи Србије, као и на имиџ наше земље у Европи о чему мора бити обавештена јавност. 
Све информације о томе доступне су на:

7 СЕМИНАР ОДГАЈИВАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У СТОЧАРСТВУ АП ВОЈВОДИНЕ

поставио/ла Departman Stocarstvo 25.06.2018. 01:22

У Вршцу, у организацији Департмана за сточарство, врло успешно је организован 7 по реду Семинар одгајивачких организација у сточарству АП Војводине. На Семинару је било присутно преко 150 учесника који су присуствовали врло занимљивим предавањима. Осим представника основних и регионалних одгајивачких организација, на скупу су присуствовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, представници Управе за аграрна плаћања, професори са Пољопривредног факултета из Земуна и колеге из Института за сточарство из Земуна. Осим предавања, ове године су биле организоване и радионице на терену за регионалне одгајивачке организације, док су основне одгајивачке организације за то време присуствовали радионицама у сали хотела. Осим едукативног дела, организовани су и излети, разгледање града са туристичким водичем и излет у винско село Гудурица. 

Десети међународни фестивал науке и образовања

поставио/ла Helena Zekic 16.05.2018. 01:23   [ Ажурирао/ла 21.05.2018. 02:09 Departman Stocarstvo ]

одржан је 12. и 13. маја 2018. у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.
Посетиоци су могли да учествују у различитим креативним  и интерактивним  радионицама и на тај начин да им се приближе научне и истраживачке активности  факултета, института и истраживачких група.
У оквиру Департмана за сточарство су биле приказане три радионице, које су биле веома посећене:
У оквиру радионице "Пчеларство за здравље" посетиоци су били у могућности да испробају своје органолептичке способности у провери квалитета 7 врста меда и утврде да ли на овај начин могу одредити шта је мед а шта фалсификат меда. Поред овога на радионици је била присутна и стаклена кошница са пчелама (Аписаријум). Преко аписаријума посетиоцима се на визуелан начин покушало приближити пчела као неизмерно користан инсект и пчеларство као перспективно занимање.
Радионица "Ухвати Рибицу" пружила је могућност посетиоцима да у три акваријума сагледају разлику између тродневне, двомесечне, и једногодишње млађи. Осим тога, ларве су могле да се анализирају и испод лупе и испод микроскопа. Једногодишња млађ шарана је била анестезирана екстрактом каранфилића након чега су јединке мерене на ихтиометру, прегледане, а деца су имала могућност и да их додирну или држе, што су врло радо и радила. После тога риба је враћана у акваријуме са чистом водом након чега су се брзо опорављале од анестезије - што је децу јако радовало. Осим тога, под микроскопом је могла да се сагледа и фина структура крљушти.
У оквиру радионице „Направи пластику од млека“, помоћу сирћетне киселине  издвајао се  казеин (млечни протеин) из млека. Тако се добила казеинска пластика коју се бојила прехрамбеним бојама и  деца су је обликовала помоћу модли. Добијени облици се после два три дана сушења стврдну. Деца која су учествовала у радионици носила су добијене облике кући на картонским тацнама. Велики број деце је учествовао у прављењу пластике од млека, чак су чекали у реду да се млеко загреје. Нека деца су долазила и други пут да направе још један облик!

Најмлађи посетиоци су имали прилику да се фотографишу у направљеном раму украшеним са симпатичним анимираним сликама домаћих животиња, који је представљао Департман за сточарство. Чак су и одрасли желели да се фотографишу и имају успомену са тим рамом!

ДАН СТОЧАРА НА 85. МЕЂУНАРОДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ

поставио/ла Departman Stocarstvo 25.04.2018. 05:52   [ Ажурирао/ла 06.05.2018. 22:53 Dejan Beuković ]


Већ традиционално, четвртак је намењен за Дан сточара. Тако је и ове године на 

85. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који се одржава од 15. до 21. маја 

2018. године.

Дан сточара ће се одржати 17.05.2018. године у Сали 2 Конгресног центра Новосадског сајма, са почетком од 10:00 часова, са следећим ПРОГРАМ-ом:

10:00 Поздравна реч и свечано отварање

10:10 Оцена квалитета изложених грла говеда, свиња, коња, оваца и коза на 85. МПС-у

            Председници комисија за оцењивање живих експоната

10:40 Значај особина дуговечности у Одгајивачким програмима за млечна говеда

            Доц. др Драган Станојевић - Пољопривредни факултет Земун, Београд

11:00 Оцењивање и испитивање радне способности коња

            Проф. др. Мирјана Бабан, др.сц. Маја Грегић - Пољопривредни факултет Осијек,
               Др Љуба Штрбац, Пољопривредни факултет Нови Сад

11:15 Економичност свињарске производње

            Проф.др Иван Радовић- Пољопривредни факултет Нови Сад

11:30 Товно говедарство у Сједињеним Америчким Државама

            МСц Ненад Мићић - Институт за сточарство Земун

11:45 Дискусија

Организатори Дана сточара су: 

  • Департман за сточарство – Пољопривредни факултет, Нови Сад, 
  • Институт за зоотехнику – Пољопривредни факултет, Београд – Земун и
  • Институт за сточарство, Београд – Земун, уз подршку Министарства пољопривреде и заштите  животне средине Републике Србије.Позивамо све колеге да се одазову „нашем дану“ – Дану сточара, 
да се окупимо, дружимо, чујемо и видимо нешто ново. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ И ОБРАЗОВАЊА 2018

поставио/ла Departman Stocarstvo 23.04.2018. 00:47

Десети неђународни фестивал науке и образовања 2018 одржаће се 12. И 13. маја у централном кампусу Универзитета у Новом Саду. Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Разноврсне, едукативане, интерактиване и занимљиве радионице на разумљив и приступачан начин приближиће присутнима активности факултета Универзитета у Новом Саду.

На Фестивалу ће се представити и Пољопривредни факултет у Новом Саду и Департман за сточарство са занимљивим радионицама:

„НАПРАВИ ПЛАСТИКУ ОД МЛЕКА“

„ПЧЕЛАРСТВО ЗА ЗДРАВЉЕ“

„УХВАТИ РИБИЦУ“

Улаз на фестивал је бесплатан. Дођите да заједно уживамо у промоцији науке!


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ГОВЕДАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 19.03.2018. 05:02   [ ажурирано 19.03.2018. 05:51 ]

У суботу, 24.02.2018. године, у организацији Департмана за сточарство на Пољопривредном факултету у Новом Саду, одржан је последњи Дан у оквиру  манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Занимљива излагања предавача и многобројна питања присутних фармера учинили су овај дан и овај скуп врло занимљивим и значајним.  
Говедарство је грана сточарства која има могућности великог профита и од производње млека и од производње меса. Упркос доброј перспективи, број грла говеда у Србији већ годинама опада. Незадовољство које су фармери изнели на Дану говедара је евидентно и велико, а један од разлога је пре свега неорганизовано тржиште за пласман производа. Некада велики извозник говеђег меса, посебно “baby beef”-a, Србија сада увози говеђе месо. Неповољна ситуација на тржишту, ниске цене меса и млека, неконтролисан увоз меса и млека, довели су домаће одгајиваче говеда у врло тешку ситуацију.
Да би се превазишла ова ситуација, важно је да се произвођачи удруже и кроз деловање удружења заједно повуку потезе ка ресорном Министарству, у правцу изналажење решења за проблематична питања, јер је неопходна сва подршка и помоћ надлежних институција да би се говедарска производња у Србији вратила на место које јој припада. 
На скупу је педстављено Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, које окупља 4.000 одгајивача који укупно имају 30.000 уматичених крава. Удружење одгајивача холштајн-фризијске расе говеда “Холштајн Асоцијација Србије” званично је основано 2004. године, али није активно. На овом скупу договорено је да се ово удружење активира и постане важан сервис за све проблеме одгајивача холштајн-фризијске расе говеда. 
На скупу је представљено и Удружење одгајивача товних говеда, којих у Србији има мало. Одгој говеда товних раса је врло перспективан и очекује се да ће се њихов број повећавати. За одгој товних говеда препоручује се систем крава – теле, који предвиђа држање на отвореном, без великих улагања и уз минималан удео људског рада. Овај систем је погодан и за органску производњу јер је најмање штетан за животну средину. Надлежне државне институције су показале да постоји жеља и да подржавају овај систем одгоја, што је потврђено увођењем субвенција за краве дојиље које одгајају телад за тов. На скупу је изнето такође да Србија има велике ресурсе за развој овог система јер има око 700.000 хектара пашњака. 
Директор Управе за аграрна плаћања истакао је велику подршку фармама средње величине, у виду низа мера субвенција у пољопривреди.

БЕСПЛАТНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА

поставио/ла Departman Stocarstvo 09.03.2018. 01:08

Драги матуранти дошао је тренутак да се посветите припремању пријемног испита за школску 2018/2019. годину. Ако сте одлучили да упишете Пољопривредни факултет, факултет Вам је омогућио бесплатну припремну наставу за полагање пријемног испита. Искористите ову погодност, а на слици можете да видите термине припремне наставе из предмета математика, биологија, економика предузећа и хемија.

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈА

поставио/ла Departman Stocarstvo 07.03.2018. 01:50

На Департману за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, основано је Одељење за трансфер технологија, чији је циљ брже и плодоносније повезивање произвођача и заинтересованих страна са стручњацима са Департмана за сточарство.
Како би ово повезивање било брзо и ефикасно реализовано, молимо Вас да попуните анкету која је доступна на сајту Департмана за сточарство www.stocarstvo.edu.rs/tt и тиме дате допринос нашим и Вашим заједничким активностима.

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ЖИВИНАРА

поставио/ла Departman Stocarstvo 01.03.2018. 03:01   [ ажурирано 01.03.2018. 03:02 ]

У петак, 23.02.2018. на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у организацији Департмана за сточарство, одржан је Дан живинара. Произвођачи су упознати са, за њих актуелним темама, као што су актуелни конкурси Покрајинског секретаријата за пољопривреду у 2018. години, примена информационих технологија у живинарској производњи и значај и законски оквири сузбијања салмонеле у живинарству. Највише пажње и дискусије на овом скупу је било око контроле присуства салмонеле на фармама живине. Истакнуто је да произвођач може сам да уради самоконтролу своје живине на газдинству у лабораторији коју он сам изабере, али ветеринарски инспектор који на фарми ради контролу на салмонелу мора да узорак шаље у референтну лабораторију која је акредитована и само такав узорак ће бити валидан у контроли присуства салмонеле. Један од произвођача је поставио питање како је могуће да су његова два узорка имала два различита резултата анализе, наиме један је био позитиван а други негативан. Колеге из Управе за ветерину су појаснили да је свако узорковање засебно а да је при томе и паковање узорака, њехово чување и транспорт до лабораторије такође битно при добијању резултата. Осим тога, метода која се користи за дијагностификовање салмонеле је такође важна. Овлашћена лабораторија мора о резултатима испитивања на салмонелу да извести ветеринарског инспектора који ће даље спровести мере које су прописане. Једна од добрих и врло значајних мера у 2018. години јесте враћање права пречег на закуп државног земљишта које је у 2017. години било одузето. Живинари су прошле године били револтирани због ове мере – одузимања права пречег закупа државног пољопривредног земљишта јер су тиме били оштећени да по условном грлу добију одређене површине у општинама где постоји државна земља. Један од произвођача на скупу позвао је све узгајиваче да се спаси заједница живинара, тако што би се ујединили у Удружење које би заједнички деловало у решавању проблема са којима се суочава живинарска производња.

1-10 of 45